BLAIR JOLLANDS – HOLOGRAMS

Artiest info
Website
facebook

Label: Glowb Recordings

Blair Jollands is ook wel bekend in de muziekwereld onder zijn alter-ego ‘El Hula’. Hij is een pop- en rockmuzikant die geboren werd en opgroeide in Nieuw-Zeeland maar al snel de wijde wereld ging rondreizen om uiteindelijk in de Britse hoofdstad Londen te belanden. Daar componeerde hij nummers die gebaseerd waren op zijn persoonlijke levenservaringen gedurende het voorbije coronajaar. Zijn filmische songschrijversstijl leverde twaalf songs op die nu op zijn zesde studioalbum “Holograms” zijn beland.

Het is een compilatie van sfeervolle geluiden, samples en klanken die de muzikale basis vormen van zijn liedjes op deze plaat. Voor de opname speelde Blair Jollands zelf op gitaren, piano, trompet en basgitaar bij de meeste tracks, maar er werden toch ook nog enkele instrumentalisten in de studio gehaald met Jonny Hillier op bas en Nikolaj Bjerre op keyboards, percussie en drums. Het subtiele strijkerswerk was in handen van Calina De La Mare die we kennen van haar eerdere werk met o.a. ‘Tindersticks’ als violiste en Sarah Wilson speelde daarbij op cello.

Ook vocaal kreeg Blair Jollands extra bijstand voor het opnemen van enkele songs. Zo zingt Jaimee Harris mee op de song “Deep Water”, terwijl Iraina Mancini met hem meezingt in het melancholische duet “Flame Of Love” en Liz Maloy Jollands en Joe Joe Jollands (we vermoeden broer en zus) voor vocale ondersteuning zorgen op de titeltrack “Holograms”.

Blair Jollands heeft een echte powerstem die de songs extra karakter geeft en die ons soms doet denken aan de zang van de betreurde David Bowie bij diens uithalen in zijn krachtige popsongs. Dat is vooral het geval in de nummers “Dream Of You”, de albumtiteltrack “Holograms” en bij de twee songs “Nothin In The Pot” en “Deep Water” die u via de bijgaande video’s kunt beluisteren. Af en toe lijkt het voor ons allemaal een beetje te theatraal of te dramatisch te worden in de stijl van iemand als Rufus Wainwright maar dat compenseert Blair Jollands op deze plaat al gauw met een volgende schitterend gezongen song.

Andere favoriete tracks uit het op 8 oktober officieel verschijnende album “Holograms” van Blair Jollands zijn “Things We Do”, de zachte ballads “Oceans” en “Ghost Of Light” en de prachtige albumafsluiter “No Heaven In Hell”. Dat klopt, dus zullen we hier op aarde maar zoveel mogelijk proberen om te genieten van goede muziek zoals wat er zo al op deze plaat werd opgenomen.

(valsam)